За съставките

Натурално масло от шеа (Butyrospermum parkii butter)

Натуралното масло от шеа (срещано още като ший или карите) се извлича от ядките на плод, който расте в саваните на Централна и Западна Африка на дърво, наречено Карите или Магнифолия. Още от древността то било използвано за решаването на какви ли не дерматологични проблеми - както медицински, така и козметични.Маслото от шеа е богато на витамини А, Е и F, и подпомага заздравяването на ранички. Използва се като активна съставка на кремове за третиране на дерматити, екземи, обриви, изгаряния и изключително суха кожа. Маслото от шеа съдържа алантоин и различни каротини. То предпазва кожата от дехидратация, прониква добре и възстановява липидите, има омекотяващ и лечебен ефект. Маслото от шеа създава върху кожата тънък защитен слой. През лятото може да се използва и на плажа, тъй като предпазва кожата от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Попива добре и не запушва порите. Премахва бръчки, фини линии, белези, дълбоко хидратира, стимулира повърхностната микроциркулация. Прави кожата по-силна, по-еластична, по-млада.

Какаово масло (Theobroma cacao seed butter)

Какаовото масло се добива от дървото Theobroma cacao. Плодовете му приличат на шушулки – те покафеняват, когато узреят – тогава пулпата им се отстранява, за да разкрие семената (зърната). След като се оберат, се оставят да изсъхнат на слънце, където ферментират и развиват аромата си. После прозрачно- белите им люспи се отстраняват и вътрешността се раздробява. Получената смес (нарича се cocoa solids) се пресова, за да се извлече маслото. При студеното пресоване се добива по-малко, но по- висококачествено масло. Какаовото масло има температура на топене близка до тази на човешкото тяло – около 34–38 °C. Чистото и нерафинирано какаово масло е най-естествената грижа за кожата само от една-единствена съставка – попива бързо, без да оставя мазни следи, като прави кожата кадифено мека. Когато се нанесе, създава предпазен филм между чувствителната кожа и въздуха, и освен това подпомага кожата да задържи влагата в дълбочина. Какаовото масло е чудесно и за най-сухите и напукани части като колената и петите.

Масло от сладък бадем (Prunus amygdalus dulcis oil)

Маслото от сладък бадем се извлича от ядките на бадемовото дърво чрез студено пресоване. То е бледо жълто на цвят и има лек сладникав аромат на ядки. Бадемовото масло съдържа важни минерали и витамини, които подмладяват кожата и стимулират растежа на косата: А, В1, В2, В6 и особено витамин Е (един от най-мощните антиоксиданти). Маслото от сладък бадем е универсално и предпочитано от масажисти и ароматерапевти, тъй като не само има благотворен ефект при болки в мускулите и ставите, но е и великолепна грижа за кожата. В ароматерапията маслото от сладък бадем често се използва като носител (базово масло) за разреждане на етерични масла – мирисът му е много дискретен и не пречи на ароматите им.Придава виталност и сила на косата и скалпа. Бадемовото масло подобрява вида и състоянието на кожата, като помага за задържане на влагата в нея, намалява бръчките и я прави мека и еластична. То е естествен хидратант, който е подходящ за почти всеки тип кожа, дори за свръхчувствителната и за нежната бебешка кожа, тъй като не е много мазно и се абсорбира лесно. Бадемовото масло рехидратира кожата и намалява фините линии и бръчици, то има и чудесен ефект при тъмни кръгове около очите.

Масло от гроздови семки (Vitis vinifera seed oil)

Маслото от гроздови семки се добива от семките на винения сорт грозде Vitis Vinifera. Естествен източник на мастни киселини, витамини Е, С и D, и антиоксиданти, то има безброй ценни качества като медицинска, кулинарна и козметична съставка.Сортът Vitis Vinifera произхожда от Азия, а през XVII в. е пренесен в Европа и САЩ. Древните египтяни, гърци и европейци го използвали в лечебните си практики, а днес Италия е сред най-големите му производители за масово приложение (външно и вътрешно). Маслото от грозде има незаменими предимства като средство за лечение. То се е доказало като успешно в лечението на възпалено гърло, запек, проблеми с бъбреците и черния дроб, има силни антисептични и регенеративни свойства и е приложимо върху всякакъв тип кожа. Съдържа 70% незаменими мастни киселини, които лесно се усвояват и задържат влагата, стяга но не затваря порите. Спомага за възстановяване целостта на кожата.Маслото от грозде е и особено препдочитана козметична съставка заради способността му да контролира хидробаланса на кожата. Съдържа по-голямо количество линолова киселина от много други натурални масла, което го прави незаменим помощник в укрепването на клетъчните мембрани и кръвоносните съдове в защитата от свободни радикали и стреса от околната среда, в борбата с възпаленията и несъвършенствата.

Пчелeн восък (Cera alba)

Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може да се използва дълготрайно. Плод е на восъчните жлези на пчелите и служи за запечатване на клетките, където се събира меда. Известни са лечебните, регенериращи и разкрасяващи свойства на този дар от природата. Восъкът е твърд, но еластичен, без вкус, с типичен аромат на прополис, а цветът определя качеството и чистотата му. Може да е жълт, кафяв или безцветен. Колкото по-висока е температурата му на топене, толкова по-малко примеси има. С времето се покрива с белезникав прах, ако е висококачествен. Той не пропуска вода, което го прави многостранно приложим в различни сфери. В състава му има около 15 вида вещества – сложни етери, наситени въглеводороди, мастни киселини, багрила и ароматни съединения. Восъкът има анти-бактериални свойства. Той създава защитен филм, който запазва хидратацията в кожата и я защитава ефикасно от външните агресори.

Масло от жожоба (Simmondsia chinensis seed oil)

Маслото от жожоба е екстракт от семената на храстовидното растение жожоба. Наричат го течен восък и за него се смята, че по състав е най-близко до човешкия себум. Богато е на витамини Е, С, В, на мед, цинк, силиций и много други. Маслото от жожоба се използва от векове за разкрасяване и поддържане на доброто здраве на кожата и косата.Уникалните свойства на маслото от жожоба са били високо ценени още от древните египтяни. В пирамидите са открити образци от това масло, за които след изследвания е установено, че напълно са съхранили своите свойства.В наши дни маслото от жожоба се получава от семената на храста на т.нар. китайска симондсия, която расте най-много в южната част на Северна Америка. На практика това дори не е масло, а течен восък, който се получава чрез студено пресоване. По своя химичен състав маслото от жожоба е уникално. То притежава висока проникваща способност, не оставя мазен блясък по кожата и косата. А съчетанието на смекчаващи и овлажняващи свойства, удивителната устойчивост срещу окисляване и температурната стабилност правят този течен восък един от най-добрите липидни материали, използвани в съвременната козметика.Маслото от жожоба наистина може да бъде наречено универсално козметично средство. То е подходящо за кожа от различен тип, за профилактика на бръчките около очите, за лечение на обриви, пъпки и малки травми. Препоръчва се и на мъжете за след бръснене. Освен, че помага при лечението на устните, изпръхнали от вятър, маслото може да се използва и за намазването на загрубели участъци от кожата – например по лактите и петите.

Кокосово масло (Hydrogenated coconut oil)

Кокосовото масло се добива от кокосови орехи – плодът на кокосовата палма. На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което може да се преведе като „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”. Кокосовото масло (понякога наричано и олио) се е използвало като храна и лекарство още от зората на времето. Аюрведа (медицината на Индия) и медицинските системи в Полинезия отдавна рекламират терапевтичните и козметични свойства на кокоса. Кокосовото масло/олио се състои от повече от 90% сурови наситени мазнини — важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. За разлика от наситените животински мазнини с дълга въглеродна верига (които често са причина за влошаване на здравето), кокосовото масло съдържа здравословни, целебни триглицериди със средна по дължина въглеродна верига. Триглицеридите подсилват имунната система, щитовидната жлеза, нервната система, кожата и осигуряват бърза енергия на тялото. Триглицеридите в кокосовото масло помагат за увеличаване на метаболизма и затова помагат за отслабване. Триглицеридите със средна верига са известни със своите антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Кокосовото масло се втечнява при 25?C и тогава е известно като кокосово олио.Кокосовото масло прави кожата мека, копринено гладка и здрава.

Телефон за връзка
+359 896 639 076
Пишете ни
office@elfeya.com
Фейсбук страница
Elfeya Cosmetics